Yerba Maté és Guayusa (Wayusa) és miben különböznek

yerba mate vs guayusa

Yerba maté és guayusa két erőteljes, Dél-Amerikában őshonos növényi anyag, amelyeket élénkítő és egészségjavító tulajdonságaik miatt tartanak számon. Bár ezek a gyógyteák földrajzilag közös eredetűek, eltérő ízvilág, kémiai összetétel és kulturális jelentőség jellemzi őket. Ebben a cikkben megvitatjuk a yerba maté és guayusaközött lévő különbségeket, és elmagyarázzuk egyedi tulajdonságaikat és lehetséges egészségügyi hatásaikat.

A guayusa története - Számos bennszülött kultúrában, különösen a shuar és a kichwa törzseknél szent növénynek számított és számít ma is. Ezt a növényt nemcsak az energia és az élénkítő hatás megszerzésének módjaként, hanem különböző rituálékban és szertartásokon is használják. A guayusát gyakran tekintették hídnak a fizikai és a spirituális világ között, és a törzsi élet fontos aspektusaihoz társították.

A guayusa nagy szimbolikus jelentőséggel bír az ecuadori kultúrában, és fontos szimbólumává vált az ecuadori nemzeti hősnek és politikusnak, Manuel J. Calle-nak, aki a természeti erőforrások, köztük a guayusa védelméért és fenntartható használatáért tett erőfeszítéseiről volt ismert.(4)

 Julio Sánchez, egy ecuadori gyógynövény-szakértő rámutat, hogy "a guayusa különösen fontos a kultúránkban. Olyan ital, amely energiát ad és elősegíti a szellemi tisztaságot." 

A Yerba maté története - a dél-amerikai törzsekig nyúlik vissza, ahol szent gyógynövénynek tartották. A matéivás története egészen a guaraní indián törzs életének idejére nyúlik vissza. Már a helyi indiánok is tudták, hogy a paraguayi magyal infúziója nemcsak megtisztítja a testet, hanem elűzi az éhséget és energiát ad a szervezetnek. Ezért adták neki joggal az "Istenek itala" becenevet.

A yerba maté évszázadok óta a társas összejövetelek középpontjában áll, gyakran a barátok és a családtagok egy közös szalmaszál alakú eszközzel, a bombillával osztják meg. Ismert élénkítő hatásáról, és a nyugati társadalmakban egyes kultúrákban a kávéhoz hasonló státusszal bír.(4)

Johannes Löwenberg, német antropológus, ezt mondta: "A yerba maté a dél-amerikai kultúra alapvető része. Ez az ital nemcsak serkent, hanem nyugtató hatású is." 

Most beszéljünk egy kicsit arról, hogy mik is ezek a gyógynövények valójában.

A guayusa egy örökzöld cserje, amelynek szárított leveleit ital készítésére használják. A guayusa az amazóniai esőerdőben őshonos, és Ecuadorban, Peruban és Kolumbia egyes részein terem. A yerba maté-val közeli rokonságban álló Ilex guayusa növény leveleinek főzésével készül. Természetes koffeint tartalmaz, amely idegfeszültség nélkül biztosít energiát a szervezetnek. A guayusa antioxidánsok gazdag választékát is kínálja, amelyek segíthetnek megvédeni a szervezetet a károsodástól, ezáltal egészségesen tartva a szerveket és az egész testet. 

A Yerba maté az Ilex paraguariensis leveléből készül. A yerba maté erősen földes ízű, finoman kesernyés, gyakran a zöld teához hasonlítják, de összetettebb és élénkítőbb profilú. Koffeint, teobromint (a csokoládéban is megtalálható), valamint antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok egyedülálló keverékét tartalmazza. (1), (2)

 Alejandro Gómez gyógynövény-gyógyász professzor így emlékeztet minket: "A Yerba maté jelentős hatással van az energiára, de támogatja az emésztést és az immunrendszert is." 

A Guayusa és a Yerba maté egészségügyi előnyei és hatásai

Mind a Guayusa, mind a Yerba maté számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Tanulmányok szerint ezek az italok javítják a figyelmet, csökkentik a fáradtságot és elősegítik az általános vitalitást. Magas antioxidáns-tartalmuk szintén segít megvédeni a szervezetet a szabad gyököktől, és csökkentheti a különböző betegségek kockázatát.

A koffeintartalom mindkét növényben elősegíti az éberséget, a szellemi tisztaságot és a jobb koncentrációt.

A yerba maté az emésztés javítására, míg a guayusa hagyományosan a gyomor- és bélrendszeri panaszok enyhítésére használatos.

Bár a yerba maté és a guayusa földrajzi eredete és stimuláló hatása közös, eltérő ízük, kémiai összetételük és kulturális jelentőségük mégis megkülönbözteti őket egymástól. A köztük való választás végső soron az egyéni preferenciáktól, a kívánt ízprofiltól és a koffeinérzékenységtől függ. Ezen gyógynövény-teák bármelyikének beépítése a napi rutinba egyedülálló és egészséges alternatívája lehet az olyan hagyományos stimulánsoknak, mint a kávé. (3), (1), 

 

Hogyan kell szedni a Guayusát és a Yerba maté-t

A guayusát általában forró vízzel készítik és forrón isszák. A Yerba maté-t hagyományosan lopótökszerű (kerek kereszt alakú) edényben készítik, és egy bambusz-szalmaszállal itatják, amit a fentebb említett "bombilla" néven ismerjük.  Mindkét ital ízesíthető mézzel, citrommal vagy más összetevőkkel a keserű íz csökkentése érdekében.
A szakértők és tudósok idézetei kiemelik a Guayusa és a Yerba maté fontosságát és hatásait. 

Carlos Rodriguez gyógynövény-gyógyász professzor rámutat: "Ezeket az italokat régóta használják, és hozzájárulnak a fizikai és mentális egészség fenntartásához."

A minőségi Guayusa nálunk teához zúzott levelek formájában és frissítő italhoz finom por formájában vásárolható.

A minőségi Yerma Maté nálunk teához zöld Yerba Maté és pörkölt Yerba Maté füstízű aromával formájában vásárolható. A Yerba Mate a TeaMate ital fő összetevője is.

Ha többet szeretne megtudni, megnézheti  Dr. Andrew Huberman PhD videóját  Videói tömörek és ellenőrzöttek.

kratom world doctor andrew selling yerba mate guayusa

[Dr. Andrew Huberman PhD, született 1975. szeptember 26-án, a Stanford University School of Medicine neurobiológia professzora és a Momentous sport- és táplálkozási cég partnere]

Köszönjük, hogy elolvasta,

Kratom World csapat

Referencia:
(1) General and Genetic Toxicology of Guayusa Concentrate (Ilex guayusa) - PubMed. (2023. október 20.) PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26811391/
(2) Guayusa (Ilex guayusa L.) new tea: phenolic and carotenoid composition and antioxidant capacity - PubMed. (2023. október 20.) PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28188617/
(3) The effects of caffeine intake on weight loss: a systematic review and dos-response meta-analysis of randomized controlled trials - PubMed. (2023. október 20.) PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30335479/
(4) Guayusa Vs Yerba Mate - Ayusa Tea | Ayusa Tea. (2023. október 20.). Ayusa Tea. https://ayusa.com.au/guayusa-vs-yerba-mate/


Leave a comment