Wayusa avagy Guayusa, Annak Hatásai, Előállítása És Eredete

Kratom World Mi az Guayusa Gyakratn Nagyon Vagy Ismerik

Manapság számos olyan stimuláns van forgalomban, amelyek nemcsak a testünkre, hanem az elménkre is jótékony hatással vannak. Hallott már a wayusáról? 

 Szereti a yerba matét élénkítő hatásai miatt? Akkor biztosan szeretni fogja a wayusát is! 

Kevesen tudják elképzelni a reggeli rituálét egy csésze forró, élénkítő tea vagy a frissen őrölt kávé illata nélkül. Nem is beszélve a stimuláló hatásukról, amely lassan, néhány órával az elfogyasztás után jelentkezik. A koffeinnek vagy a teinnek köszönhetően szervezetünk képes működni még az álmatlan éjszakákon is, amikor egyébként képtelenek lennénk elvégezni a tőlünk elvárt feladatokat. Az elmúlt években azonban más alternatívák is megjelentek a piacon, amelyek nem csak stimuláló hatásukkal lepik meg Önt.  

 Honnan van a guayusa? 

A wayusa (guayusa) egy szent növény, amely az Amazonas esőerdejéből származik. De a hazája elsősorban Ecuador. A helyi kechua indiánok még mindig hisznek benne, hogy ez a növény álmodásra ösztönöz és véd a gonosz szellemek ellen. Talán ezért érdemelte ki az "éjjeliőr" nevet. 

 A kichua indiánok ezt a hagyományos italt reggel, ébredés után készítik, sokáig hagyják forrni, és amikor hajnalodik, megisszák. Ez egyfajta rituálé, amikor mindenki leül egy körben, és elmondják egymásnak az előző éjszakai álmaikat. Együtt próbálnak értelmet találni bennük. 

 Sokan összekeverik ezt a növényt a jól ismert paraguayi magyallal (yerbával), de hatásuk bizonyos szempontból különbözik. Itt is találunk különféle stimulánsokat, például koffeint, teobromint stb., de elég jelentős adag L-tanint is. Hozzájárul az alfa-hullámok termelődéséhez az agyban, ami javítja a véráramlást és elősegíti a gondolkodást. Sokan egymástól függetlenül megfigyeltek más jótékony hatásokat is a szervezetre, és pozitív tapasztalataik vannak a wayusával. Próbálja ki a prágai wayusát, és győződjön meg a hatásáról a saját szemével. 

 És milyen egyéb hatásai vannak a wayusának?

Felébreszti a testet és az elmét

Támogatja a koncentrációt és a tanulási funkciót

Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően az öregedés első jelei ellen is küzd.

Hatékonyan serkenti a szexuális libidót

Javítja az alvás minőségét 

Tisztítja a vesét és a húgyhólyagot.

Küzd a magas vérnyomás ellen 

 Miből áll a wayusa elkészítése? 

Bár már említettük, hogy a wayusa bizonyos szempontból hasonlít a yerbára, az elkészítésük mégis eltérő. Ha a lehető legtöbb hatóanyagot szeretné kinyerni a növényből, akkor hajnalban főzze alacsony lángon egy nagy fazékban. Ezután csak öntse egy üvegedénybe, és fogyassza szabadon az egész nap folyamán. A wayusa tea biztosan meglepi Önt szokatlan ízével és aromájával. 

Hol lehet wayusát vásárolni?

A wayusa értékesítése még mindig korlátozott hazánkban. Azonban megtalálható néhány bioélelmiszer webáruházban vagy épületben levő speciális élelmiszerüzletben. 

 Mi az a guayusa? 

A wauysa nagyon gyakran megtalálható másik elnevezése, a zöld guayusa alatt is. A guayusa hatásait már évezredek óta ismerik, és lassan, de biztosan ez a csodanövény kezd megjelenni hazánkban is. Az Ilex Guayusa fa leveleit használják fel ennek az ízletes italnak az elkészítéséhez. Ez egy örökzöld fa, amely akár 30 m magasra is megnőhet. Az Ilex Guayusa a magyalfélék nemzetségébe tartozik, így a belőle készült ital némileg emlékeztethet a sokat emlegetett yerba mate-ra. Ennek a növénynek ovális levelei és kis fehér virágzata van, amelyek mélyvörös gyümölcsökké válnak. 

 

A már említett Ecuadoron kívül Peru és Kolumbia egyes területein is őshonos. Termesztése kifejezetten esőerdei kertekben történik, ami lehetővé teszi bio-minőségű importját. Termesztéséhez nincs szükség mesterséges műtrágyára, ami jelentősen befolyásolná a minőségét. Minden egyes levél szüretelése kézzel történik, körülbelül négyévente egyszer. A leszedett leveleket ezután közvetlen napfényben hagyják szabadon száradni. Az eredmény prémium bio minőségű levelek, amelyek a legjobbak, amit a szervezetének adhat. Nem is csoda, hiszen gyógyító hatásait már több, mint 1500 éve ismerik.

Leave a comment