Kék elegancia a gasztronómiában és a teakultúrában - pillangóborsó virágok

kratom world butterfly pea

tea ivása sok kultúrában hagyomány. Ráadásul ki ne szeretne teát inni a hideg napokon vagy egy nehéz nap után? Sok teafajta közül lehet választani, amelyekből a legkedveltebbek a zöld, fekete, oolong, gyömbéres, fehér, rooibos és gyógynövényes. 

Ha még nem ismeri a teaivást, akkor lehet, hogy nem ismer sokféle olyan egyedi teát, mint például a pillangóborsó virágtea. Ennek ellenére, ha egyszer találkozik vele, valószínűleg nem felejti el lenyűgöző színváltozásai miatt.

A színváltozáson kívül más szempontból is érdekes lesz az Ön számára. A pillangóborsó virága tele van egészségügyileg előnyös összetevőkkel, többek között antioxidánsokkal, vagyis olyan pigmentekkel, amelyek természetes módon színezik az ételeket és italokat. Lenyűgöző kék szirmaival és figyelemre méltó sokoldalúságával ez a virág világszerte felkeltette a gyógynövényrajongók, szakácsok és egészségtudatos emberek figyelmét. Ebben a cikkben mélyebbre ásunk, hogy jobban megértsük, hol és hogyan állítják elő ezt a teát, megismerjük a tápanyagait, lehetséges előnyeit és mellékhatásait.

Története: 

Butterfly pea (latinul Clitoria ternatea) avagy pillangóborsó Délkelet-Ázsiában őshonos növény. Ez a teafajta leginkább élénk színeiről ismert, mivel a teának vízben áztatva jellegzetes kék árnyalata van. A növényt Johann Philipp Breyne német botanikus fedezte fel és nevezte el 1800-ban az indonéziai Ternate szigetén tett expedíciója során. Charles Darwin kortársa volt, és mindketten a természetes szelekció és a fajok evolúciójának gondolataival foglalkoztak.

A növény virágai a női nemi szervekhez hasonló alakúak, innen ered a Clitoria nemzetség latin neve. Mint a második részéből kiderül, Ternate szigetéről származik, és Délkelet-Ázsiában és más kontinenseken is elterjedt. Természetes élőhelyén általában erdőszéleken és folyópartok közelében található. Ez a növény azonban szobanövény is lehet, és kerítéseken vagy erős rácsokon futtatva is gyönyörű dísznövény. Ezenkívül hüvelyes növényként is hasznos, mivel nitrogént köt meg a talajban. A nedves és semleges talajban fejlődik a legjobban, de a száraz időszakokat is elviseli. A növénynek jellegzetes tulajdonságai vannak, amelyek összetéveszthetetlenné teszik. A növény legfeljebb 6 méter hosszú, elliptikus levelű liánt hoz létre, de legszembetűnőbb jellemzője a mélykék virágok megléte. Miután betakarították, a virágokat számos kulináris és wellness alkalmazásban használják, beleértve a teákat, gyógynövényeket és bio ételfestékeket. A pillangóborsó virága gazdag kulturális történelmének és változatos felhasználási lehetőségeinek köszönhetően számos ázsiai kultúrában népszerű és ikonikus botanikai növénnyé vált.

Ternate őslakosai elkezdték használni a pillangóborsót az ájurvédikus gyógyászatban. Az ok, amiért a virágot gyógyászati gyakorlatukban használták, az a sok egészségügyi előny volt, amit a növénynek tulajdonítottak, bár erről majd később beszélünk. A fő eszköz a teává történő lepárlás volt, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy könnyen fogyaszthassák. A tea jótékony hatást fejt ki és átveszi a színezetét, érdekes kék vagy lila színt adva a pillangóborsó teának. A színezék önmagában is bejuttatta a pillangóborsó teát a modern társadalom tudatába, a kozmetikai és egészségügyi hatások pedig megerősítették a tea helyét.

A pillangóborsó virág színváltoztató képességét illetően a sav a kulcsszó. Ez a növény a 4 és 8 közötti pH-értékű forró vizet a mély kobaltkéktől a lenyűgöző azúrkékig terjedő kék árnyalatúvá változtatja. Elég csak még egy csepp citromsav és a víz ismét megváltozik, ezúttal élénk lilára. 

A Butterfly Pea egészségügyi előnyei: 

1. Tele van gyulladáscsökkentő anyagokkal

    Történelmileg a pillangóborsó teát természetes gyógymódnak tekintették számos betegség tüneteinek kezelésére, beleértve a lázat, a gyulladást, a kollagén lebomlása által okozott ízületi fájdalmat és a cukorbetegséget, hogy csak néhányat említsünk. (1)

    Mivel gazdag antioxidánsokban, a pillangóborsó virágai segíthetnek leküzdeni az oxidatív stresszt és a szabad gyököket, mely két fő tényező járul hozzá az öregedéshez és a betegségek kialakulásához. (2), (3)

    Ezek az antioxidánsok a következők:

    • Kaempferol: Ezt az antioxidánst alaposabban tanulmányozták, mint a többit, és számos előnyét találták. Az in vitro vizsgálatok azt mutatják, hogy a kaempferol korlátozott mennyiségben képes elpusztítani a rákos sejteket. (5)
    • P-kumársav: Ez az antioxidáns egy kicsit kevésbé ismert, de a korai tanulmányok azt sugallják, hogy egy vegyületben egyszerre gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és vírusellenes szer. Ezek a hatások arra utalnak, hogy segíthet ellenállni a betegségeknek és fenntartani általános egészségünket. (6)
    • Delfinidin 3,5-diglükozid: Ez az antioxidáns a legkevésbé ismert a C. ternateában található három antioxidáns közül, de összefüggésbe hozzák az immunrendszer működésének javításával és a vastagbélrákos sejtek elpusztításával. (7)

    Egy 2021-es tanulmány a C. ternatea kivonat felhasználását vizsgálta a vizsgált személyek bőrének revitalizálására. A szokásos tudományos eljárást követve az alanyokat egy teszt- és egy kontrollcsoportra osztották, utóbbiak placebót kaptak a kivonat helyett. Az eredmények azt mutatták, hogy a C. ternatea kivonat helyi alkalmazása 70%-kal növelte a bőr hidratáltságát a placebocsoporthoz képest. Ez a rehidratálás helyreállítja a bőr rugalmasságát és megjelenését, és megelőzi az öregedés jeleit, például a ráncokat. (8)

    A haj egészségét illetően egy másik vizsgálatot 9 évvel korábban, 2012-ben végeztek, hogy kiderítsék, a C. ternatea hatékony hajnövekedést serkentő hatású-e. A tanulmány a C. ternateát a minoxidillal hasonlította össze, amely a legtöbb gyógyszertárban beszerezhető általános és közepesen sikeres hajhullás elleni kezelés. Az eredmények azt sugallják, hogy a C. ternatea valamivel hatékonyabb, mint a minoxidil. (9)

    Ezek a vizsgálatok megerősítik, hogy a C. ternatea a haj és a bőr egészségét szolgáló étrend-kiegészítőként potenciállal bír, de további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy ez az elmélet elérje a többi termékkel azonos szintet. A pillangós borsóvirágban található antioxidánsok azonban fokozzák ezeket a képességeket, mivel az antioxidánsok megakadályozhatják a korai hajhulláshoz és ráncok kialakulásához vezető károsodásokat. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a korai tanulmányoknak vannak érdemeik. (10)

    2. Természetes antimikrobiális és immunerősítő hatása van

      A pillangós borsóvirágról feltételezik, hogy antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású, olyan vegyületek jelenlétének köszönhetően, mint a p-kumársav és a delfinidin nevű glükozid. Ennek a növénynek és a teának a fogyasztása a vírusok és fertőzések ellen is képes küzdeni. (11)

      A kutatások azt sugallják, hogy a pillangóborsó tea elősegítheti az egészséges emésztést és a bélrendszer egészségét, ami szorosan összefügg az immunrendszer működésével, és megvédi az emésztőrendszert a görcsöktől, hányingertől, gyomorégéstől és a fekélyektől. Potenciálisan elősegítheti a méregtelenítést és a máj azon képességét, hogy eltávolítsa a káros salakanyagokat a szervezetből, mivel enyhe hashajtóként és természetes vizelethajtóként működik.

      Ezenkívül a Clitoria ternatea féreghajtó tulajdonságokkal rendelkezik, ezért néha parazita fertőzések kezelésére is használják.

      Ennek a növénynek másik immunerősítő hatása a légúti egészséget támogató képessége. Segíthet eltávolítani a nyálkát és a folyadékot a tüdőből és a légutakból, csökkenti az irritációt és a gyulladást, segít a hörghurut, megfázás és köhögés kezelésében. Úgy vélik, hogy az asztma és az allergia kezelésében is hasznos lehet. Az ajurvédikus hagyományban a Clitoria ternatea virága az egyik leggyakrabban használt összetevője volt a légzőszervi problémák kezelésére használt különböző készítményeknek. (12)

      3. Elősegíti a kognitív egészséget

        Egyes kutatások, beleértve az állatokon végzetteket is, azt sugallják, hogy a Clitoria ternatea növelheti az acetilkolin szintjét az agyban, mely anyag jótékony hatással van a koncentrációra, a memóriára és más kognitív feladatokra.

        Az oxidatív stressz elleni küzdelem képessége miatt a pillangóborsó virág hasznos lehet az időskori memóriavesztés lassításában és az általános mentális egészség támogatásában, beleértve a szorongás, a krónikus stressz hatásai, a depresszió és az ADHD elleni védelmet. (13) 

        4. Segíthet megvédeni a látását

          A Clitoria ternatea antioxidánsai megvédhetik a szemet a szabad gyökök által okozott károktól, beleértve a napsugárzás okozta károkat, az irritáló anyagok és a helytelen táplálkozás hatásait. Segíthet a szem vérellátásának növelésében is.

          A Clitoria ternatea kivonatokat és a szemzseléket bizonyos esetekben a látással kapcsolatos problémák, például a zöldhályog, a sérült retina, a homályos látás, a rossz éjszakai látás és a fáradt/száraz/feszült szemek kezelésére használják. (14) 

          5. Elősegíti a bőr és a haj egészségét

            Helyileg alkalmazva a pillangóborsó virág megakadályozhatja a bőr idő előtti öregedésének jeleit, például a rugalmasság elvesztését, a finom vonalakat és az egyenetlen tónust és textúrát.

            Bizonyított, hogy az antioxidánsoknak, például a polifenoloknak köszönhetően növelheti a bőr hidratáltságát és védelmet nyújt a nap okozta károsodások ellen. Mivel gyulladáscsökkentő hatású, segíthet a bőrre ható kiütések, duzzanat, viszketés és bőrgyulladás vagy allergia kezelésében is. (15)

            Egy másik előny a pillangóborsó azon képessége, hogy segít megőrizni a fejbőr és a haj egészségét. Úgy gondolják, hogy segít több vért juttatni a szőrtüszőkhöz, és csökkenti a gyulladást, amely károsíthatja a hajnövekedést. Ennek eredményeként megtalálható egyes samponokban, balzsamokban és más hajtermékekben, amelyek célja az őszülés és a haj elvékonyodásának megakadályozása. (8)

            6. Segít az anyagcsere-funkciókban

              A Clitoria ternatea segíthet csökkenteni a hipertóniát (magas vérnyomás) és a magas koleszterinszintet, segíthet más szív- és érrendszeri funkciókban, és stabilizálja a vércukorszintet, ahogy azt egyes állatkísérletek is kimutatták. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a cukorbetegséggel és az inzulinrezisztenciával kapcsolatos tünetek ellen is védelmet nyújthat, mivel képes elkerülni az oxidatív stresszt. (16)

              Más, magas antioxidáns-tartalmú növényekhez hasonlóan lehetséges, hogy a pillangóborsó általános anyagcsere-előnyei miatt segíthet a fogyásban és védelmet nyújthat az elhízás ellen, bár ebben a témában még több kutatásra van szükség. (17)

              7. Küzdelem a betegségek ellen

                Mindezen egyéb előnyök mellett a pillangóborsó az egyik olyan növényfaj, ha nem az egyetlen, amely ciklotidoknak nevezett speciális peptideket termel. (16). Bár az ebben a virágban található ciklotidok hatásairól szóló orvosi vizsgálatok még előzetesek, bizonyítékok vannak arra, hogy mérgezőek a rákos sejtekre, és olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek harcolnak a HIV, a rák különböző formái és más káros betegségek ellen. A virág az erős ciklotidok mellett gyulladáscsökkentő, antimikrobiális, serkenti a vérkeringést az egész szervezetben, ami segíthet enyhíteni a káros betegségekhez kapcsolódó tüneteket. (17) 

                Hogyan kell szedni a Butterfly Pea-t?

                A Clitoria ternateát leggyakrabban tea vagy kivonat formájában fogyasztják, amelyet a növény leveleiből és virágszirmaiból készítenek. Malajziában és Szingapúrban a rizs természetes színezésére használják olyan ételekben, mint a nasi kerabu, pulut inti, kuih tekan és pulut tai tai. A pillangóborsó virág tea évszázadok óta népszerű ital Délkelet-Ázsiában. Forrón tálalva gyakran citrommal és mézzel kombinálják, így vacsora után is népszerű választás, és a thai nyelven nam dok anchan néven ismert frissítő gyógyfürdőkben is megszokott. Hidegen tálalva a kék pillangó teát olyan összetevőkkel gazdagítják, mint a fahéj, a gyömbér, a méz, a menta és a marakuja.

                Milyen íze van a pillangóborsó virágának? A leírás szerint finom virágos íze van egy csipetnyi édességgel, hasonló a kamillateához. Egy csésze megfőzött pillangóborsó tea körülbelül öt kalóriát vagy annál kevesebbet tartalmaz, és nem tartalmaz koffeint, zsírt, fehérjét, szénhidrátot vagy cukrot.

                Hogyan készítsünk otthon pillangópor teát:

                Használjon körülbelül 1-2 teáskanálnyi szárított levelet és szirmot egy 250 ml-es csésze teához. Öntsön nagyon forró vizet a szárított levelekre és szirmokra, és hagyja őket ázni körülbelül 3-5 percig. Figyelje, ahogy a víz mélykék színűvé kezd válni. Ha azt szeretné, hogy a tea inkább lila legyen, akkor facsarjon bele egy kis citrom- vagy lime-levet. 

                A pillangóborsó teát hagyományosan egy adott szándékkal indított nyugtató meditáció részeként fogyasztják. A lényeg az, hogy figyelje a tea színeinek változását, miközben elképzeli, hogyan növekszik és változik.

                A teafőzés mellett próbálja meg koktélokban vagy természetes ételfestékként, például desszertekben használni. A szirmok modernebb felhasználási módjai közé tartozik az új koktélok, kék fürdőbombák és kék fagylalt készítése. (18)

                Következtetések: 

                A pillangóborsó virág (Clitoria ternatea) tápanyagban gazdag gyógytea vagy gyógytea kivonat készítésére használt növény. Maga a növény Délkelet-Ázsiában őshonos, és gazdag antioxidánsokban, például polifenolokban és antociánokban, amelyek élénk kék színét adják.

                Jótékony hatásai közé tartoznak a gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságok, az agy, a bőr és a szem védelme, az emésztés elősegítése, valamint a légzési és anyagcsere-funkciók támogatása.

                A feltűnő megjelenésű, hagyományokkal átitatott és potenciális egészségügyi előnyökkel teli pillangóborsó virág több, mint pusztán egy szép kép a botanikai birodalomban. Sokoldalú felhasználása a konyhaművészetben és a wellnessben kivételes alapanyaggá teszi azok számára, akik szeretnének egy csipetnyi eleganciát, kultúrát és egészséget vinni az életükbe.

                A minőségi Butterfly Pea tea nálunk szárított virágszirmok formájában kapható.

                kratom world murthy butterlfy pea

                Dilip Murthy szakértő, aki számos, a pillangós borsóról szóló tanulmányhoz járult hozzá. Jelenleg az Universiti Malaysia Sabah (UMS) Orvostudományi és Egészségtudományi Karán, az Orvosbiológiai Tudományok és Terápiák Tanszékén dolgozik.

                Források:

                1. Butterfly Pea (Clitoria ternatea), a Cyclotide-Bearing Plant With Applications in Agriculture and Medicine. (n.d.). Frontiers. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2019.00645/full
                2. Protective Role of Ternatin Anthocyanins and Quercetin Glycosides from Butterfly Pea (Clitoria ternatea Leguminosae) Blue Flower Petals against Lipopolysaccharide (LPS)-Induced Inflammation in Macrophage Cells. | Sigma-Aldrich. (n.d.). Merck | Germany. https://www.sigmaaldrich.com/CZ/en/tech-docs/paper/638933
                3. Ternatin and improved synthetic variants kill cancer cells by targeting the elongation factor-1A ternary complex - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26651998/
                4. Inhibitory effect of Clitoria ternatea flower petal extract on fructose-induced protein glycation and oxidation-dependent damages to albumin in vitro - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25887591/
                5. Kaempferol: A Key Emphasis to Its Anticancer Potential - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31248102/
                6. p-Coumaric acid and its conjugates: dietary sources, pharmacokinetic properties and biological activities - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26692250/
                7. Anthocyanins, delphinidin-3-O-glucoside and cyanidin-3-O-glucoside, inhibit immune checkpoints in human colorectal cancer cells in vitro and in silico - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31399602/
                8. Cosmetic and Dermatological Properties of Selected Ayurvedic Plant Extracts - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33503925/
                9. Europe PMC. (n.d.). Europe PMC. https://europepmc.org/article/med/22178180
                10. Antioxidants in dermatology - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29186248/
                11. Anthocyanins From Clitoria ternatea Flower: Biosynthesis, Extraction, Stability, Antioxidant Activity, and Applications - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34975979/
                12. Anti-allergy and anti-tussive activity of Clitoria ternatea L. in experimental animals - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29787795/.
                13. Protective Role of Ternatin Anthocyanins and Quercetin Glycosides from Butterfly Pea (Clitoria ternatea Leguminosae) Blue Flower Petals against Lipopolysaccharide (LPS)-Induced Inflammation in Macrophage Cells - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26120869/
                14. The antioxidant activity of Clitoria ternatea flower petal extracts and eye gel - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19367668/
                15. 5α-reductase inhibition and hair growth promotion of some Thai plants traditionally used for hair treatment - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22178180/
                16. Clitoria ternatea L. petal bioactive compounds display antioxidant, antihemolytic and antihypertensive effects, inhibit α-amylase and α-glucosidase activities and reduce human LDL cholesterol and DNA induced oxidation - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31955736/
                17. Butterfly Pea Flower ( Clitoria ternatea Linn.) Extract Ameliorates Cardiovascular Dysfunction and Oxidative Stress in Nitric Oxide-Deficient Hypertensive Rats - PubMed. (n.d.). PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33801631/
                18. Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. (n.d.). PubMed Central (PMC). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5613902/

                 


                Leave a comment