Magnézium háromszor különböző – több forma, több hatás

kratom world magnézium tobb forma tobb hatas

Ásványi anyag, amely mindannyiunk testének szükséges része, és hasznos a sejtek megfelelő működéséhez. Legyen szó az izomrendszerről, az idegrendszerről vagy az energiatermelésről. A magnézium neve és Mg vegyjele a latinból származik. A hétköznapi élelmiszerek közül a diófélékben, a spenótban és a babban is megtalálható. (2)

Története

A természetben spontán módon nem fordul elő. Először a XIX. század elején Humphry Davy izolálta. A magnézium elnevezés a görög Magnesia régióból származik, ahol először találták meg. Fontosságát egyre inkább hangsúlyozzák a jelenlegi egészségügyben, ahol a magnéziumot nemcsak kulcsfontosságú biológiai szerepe miatt ismerik el, hanem számos egészségügyi állapot - többek között a szívbetegségek, a migrén és a cukorbetegség - megelőzésében és kezelésében rejlő potenciális előnyei miatt is. (1)

Miért érdemes használni?

A magnézium több, mint 300 enzimre van hatással a szervezetben. Ezek az enzimek fontosak a vérnyomás szabályozásában, az izomműködésben, az idegrendszer működésében, a vércukorszint szabályozásában vagy az energia tárolásában. A szervezetünkben található összes magnézium akár 60%-a a csontjainkban található. A magnézium használata segít a csontok erősítésében is. 

Átlagosan az emberek 56-68%-a nem jut elegendő magnéziumhoz az étrendjéből. Ez rosszul működő enzimeket és egészségügyi komplikációkat okoz - kevésbé súlyosakat (fáradtság, rossz alvás, idegesség), de szélsőséges esetekben súlyosak alapját képezheti (szív- és agyi rendellenességek).
A magnéziumhiány kockázatának azok vannak kitéve, akik sokat isznak alkoholt, valamint a 2-es típusú cukorbetegek, az idősek vagy az emésztési rendellenességekben szenvedők. "A magnéziumhiány jelentősen növeli a cukorbetegség kockázatát," mondta Jacob Teitelbaum, MD, a hawaii Kailua-Konában élő integratív orvos, a From Fatigued to Fantastic című könyv szerzője! „A kutatások azt mutatják, hogy a magnéziumbevitel napi 100 milligrammos csökkenése esetén 15%-kal nő a cukorbetegség kockázata." (3)(4)(7)(8)

kratom rendszeres felhasználói számára a magnézium szedése több, mint kívánatos. Ez több okból is így van. Itt áll néhány a fő okok között:

Izomgörcsök és merevség: A kratomnak vízhajtó hatása lehet, és kiszáradást okozhat, ami az elektrolitok, köztük a magnézium vesztéséhez vezethet. A magnéziumhiány izomgörcsöket és merevséget okozhat.

Az energia-anyagcsere javítása: A magnézium fontos a szervezet energiatermeléséhez. Ha rendszeresen használjuk a kratomot, amely energiát ad, akkor a szervezetünk vissza akarja kapni a magnéziumot.

A hangulat és az alvás javítása: Egyesek arról számolnak be, hogy a kratom használata befolyásolhatja a hangulatot és az alvást. A magnézium javíthatja a hangulatot és elősegítheti az egészséges alvást.

A szív egészségének előmozdítása: A magnézium fontos ásványi anyag a szív egészsége szempontjából, és segíthet a normális szívműködés támogatásában. A nagy fizikai és szellemi megterhelés hatással lehet a szívritmusra és a vérnyomásra, ezért érdemes megelőzni a problémákat, és rendszeres magnéziumfogyasztással támogatni a szervezetet.

10 ok, amiért érdemes magnéziumot szedni 

 • Az izomfunkciók támogatása: A magnézium elengedhetetlen a megfelelő izomműködéshez, beleértve az izmok összehúzódását és ellazulását. A magnéziumhiány görcsökhöz és izomfáradtsághoz vezethet.
 • A csont egészsége: A magnézium fontos a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez. Segíti a kalcium felszívódását és erősíti a csontszövetet.
 • A vérnyomás szabályozása: A magnézium segít fenntartani a normál vérnyomásszintet azáltal, hogy befolyásolja az erek ellazulását és csökkenti azok törékenységét.
 • A szív egészségének előmozdítása: A magnézium a szív egészsége szempontjából kulcsfontosságú ásványi anyag. Segít fenntartani a szívritmust és csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
 • A vércukorszint stabilizálása: A magnézium az inzulin működésének támogatásával segít szabályozni a vércukorszintet.
 • A hangulat javítása: A magnézium részt vesz a hangulatot és az érzelmi állapotot befolyásoló neurotranszmitterek megteremtésében. Ennek hiánya szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.
 • A migrén megelőzése: Tanulmányok szerint a rendszeres magnéziumbevitel csökkentheti a migrénes rohamok gyakoriságát és intenzitását.
 • Az energia-anyagcsere támogatása: A magnézium kulcsfontosságú az ATP képződésében, amely a sejtek alapvető energiaforrása. Segít az élelmiszert energiává alakítani.
 • Az alvás minőségének javítása: A magnézium nyugtató hatással van az idegrendszerre, és segíthet ellazítani az izmokat és megnyugtatni az elmét, javítva az alvás minőségét.
 • Az agyműködés támogatása: A magnézium fontos a kognitív funkciók és a memória szempontjából. Segít fenntartani az egészséges kommunikációt az agysejtek között, és elősegíti a neuroplaszticitást.

 

A magnézium típusai

A klasszikus magnézium (magnézium-oxid) általában mindenhol kapható, és nem kerül sokba. Sokan abban a jóhiszeműségben vásárolják meg, hogy ezzel tesznek valamit a szervezetükért, és ellátják azt egy nagyon szükséges ásványi anyaggal. Sajnos a magnézium-oxid egyik hátránya a nagyon alacsony felszívódási képessége, így az újonnan vásárolt termék nagy része kiürül a szervezetből.

kratom world selling kratom hungary magnesium magnesio

 

Akinek magnéziumhiány van a szervezetében, annak más típusú magnéziumhoz kell nyúlnia. Ezért mutatjuk be a következőket, a három leghatékonyabb típust, amelyekről az alábbiakban kicsit részletesebben is szót ejtünk:

 1. Malát magnézium 
 2. Biszglicinát magnézium (Magnézium biszglicinát)
 3. L-treonát magnézium
kratom world selling kratom hungary magnesium magnesio comparison malát l-treonát

 

Malát magnézium

Szüksége van arra, hogy feltöltse magát energiával, méregtelenítse a szervezetét vagy megszabaduljon a fáradtság érzésétől? A Malát magnézium az Ön számára a legjobb választás! Reggeli fogyasztás esetén hat a legjobban.

A magnézium komponens mellett almasavat is tartalmaz. Természetes módon megtalálható a gyümölcsökben vagy a borban. Savanykás íze van, és ízesítőszerként is használják. A magnézium-oxidhoz képest a magnézium-malát jól felszívódik az emésztőrendszerben, és pont ez az előnye. Kíméletesebb, kevésbé hashajtó hatású. Használata krónikus fáradtság szindróma vagy fibromyalgia kezelésére ajánlott.  (4)(5)

A fibromyalgia olyan betegség, amelyet hosszú távú fájdalom jellemez, ami pedig a betegek mindennapi tevékenységeinek korlátozását okozza. Ez a fájdalom jellemzően az izmokban, a vállakban és a hátban jelentkezik, és gyakran jár rossz alvással és merevségérzettel ébredés vagy hosszú ideig tartó ülés után. Az 1995-ben 24 fibromyalgiás betegen végzett kutatás kimutatta, hogy az almasav (200 mg) és magnézium (50 mg) kombinációjának alkalmazása a fájdalom jelentős csökkenését eredményezte. (9)

A magnézium-malát előnye a magnéziumsók más formáival, például a magnézium-citráttal szemben az, hogy nagyobb mennyiségű elemi magnéziumot tartalmaz. Ezenkívül nagyobb dózisban jobb felszívódást biztosít a bélrendszerben, mégpedig mellékhatások nélkül. Almasavtartalmának köszönhetően elősegíti a sejtek energiatermelését, és segít a szervezetnek a nehézfémek, például az alumínium eltávolításában. A sejtenergia előállítását Krebs-ciklusnak vagy citrát-ciklusnak nevezik.

Ez a folyamat egy kulcsfontosságú anyagcsere-útvonal, amely a szénhidrátok, lipidek és fehérjék aerob oxidációja révén lehetővé teszi az energia előállítását és feldolgozását a szervezetünkben. A ciklus egyik fontos fázisa a Fumaráz enzim működése, amely a fumarátot ionizált almasavvá (malát) alakítja, ami hozzájárul a NAD+ termeléséhez és a mitokondriumok energiafelhasználásához. Az ionizált almasavat tartalmazó magnézium-malát jobban hasznosul a Krebs-ciklus végső fázisában, ami a teljes sejtenergia növekedéséhez vezethet. Ez a folyamat arra utal, hogy a magnézium-malát nagyon hasznos a krónikus fáradtsági problémák kezelésében és a szervezet általános energiájának növelésében.

Az említett alumínium egy olyan fém, amely mérgező lehet, és különböző neurológiai betegségekkel, például az Alzheimer-kórral hozható összefüggésbe. Számos tanulmány szerint az alma- vagy citromsav fogyasztása alacsonyabb alumíniumszintekkel jár a szervezetben. Ezt a fémet, akárcsak a magnéziumot, az almasav képes megkötni (egy kelátképzésnek nevezett folyamat révén), majd kiüríteni a szervezetből. (10)

A magnézium-malát fenti tulajdonságai miatt tökéletes segítője a méreganyagok eltávolításának a szervezetből, és egész napra elegendő energiát biztosít. Így alkalmas mindenkinek, aki fáradtságtól szenved, energiát kell pótolnia, vagy csak idős ember. 

 

kratom world selling kratom hungary magnesium magnesio boost magnesium malát

Magnézium-biszglicinát

Ha segítségre van szüksége a koncentrációhoz vagy a test és az elme megnyugtatásához egy stresszes munkanap vagy egy intenzív sportteljesítmény után, a magnézium-biszglicinát a megfelelő választás Önnek. Az edzés utáni vagy délutáni fogyasztás biztosítja a legjobb hatást.

Magnéziumból és glicinből áll - egy aminosav, amely támogatja az izomépítést és az agy egészségét. A magnézium-maláthoz hasonlóan jobban felszívódik az emésztőrendszerben. Tanulmányozták a terhesség alatti lábgörcsök (akár 50%-kal segített csökkenteni a görcsök előfordulását) vagy az izmok regenerálódását (természetes pótlás a fitneszedzések során). Jótékony hatásait asztma, migrén, álmatlanság, depresszió esetén figyelték meg. (6)

Ez a magnézium legjobb és legköltséghatékonyabb formája. Kiemelkedik a magnézium felszívódási és felhasználási képességével a szervezetben. A magnézium más formáival ellentétben nem okoz mellékhatásokat, például hasmenést vagy gyomorirritációt. A nyugtató hatású aminosav, a glicin tartalmának köszönhetően a magnézium-biszglicinát relaxáló és stresszoldó tulajdonságokkal is rendelkezik. A glicin segít csökkenteni a pH-t a bélben, ami hozzájárul a magnézium jobb felszívódásához.

A magnéziumban található glicin az ún. neurológiai "kikapcsoló". Ez azt jelenti, hogy lelassítja az idegrendszert, és ezáltal csökkenti az adrenalin és a kortizol szintjét a véráramban. Segít az álmatlanság ellen. A szerotoninszintet is képes növelni, és a boldogság és a relaxáció állapotát idézheti elő. Ennek köszönhetően sok sportoló keresi edzés után, mégpedig többek között azért, mert képes fehérjeszintézist indukálni vagy sikeresen leküzdeni az izomgörcsöket.

A magnézium-biszglicinát emellett kulcsszerepet játszik a szív és az erek egészségének fenntartásában, támogatja a normális szívritmust és segít szabályozni a vérnyomást. A szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása különösen előnyös lehet a szívbetegség kockázatának kitett emberek számára. Ezt úgy éri el, hogy segít ellazítani az ereket, lehetővé téve a jobb véráramlást és csökkentve a szív terhelését. Szerepet játszik az érfalak meszesedésének megelőzésében is, ami segít megőrizni azok rugalmasságát, és elősegíti az általános szív- és érrendszeri egészséget.

kratom world selling kratom hungary magnesium magnesio bisglicinat focus

L-treonát magnézium

A stresszszint csökkentésére, az idegrendszer vagy az agy egészének megnyugtatására, valamint az alvás vagy a kognitív képességek javítására szolgál az L-treonát magnézium. Minden szövetbe képes bejutni, és pozitív hatással van a pszichére. Ez a fajta magnézium akkor a leghatékonyabb, ha este vagy éjszaka szedik.

A magnézium és a treonsav összekeverésével magnézium-L-treonát, más néven Magtein keletkezik. Ezt az anyagot a C-vitamin metabolikus bomlásával nyerik. Előnye ismét a könnyű felszívódás a szervezetben. Egyes tanulmányok szerint ez lehet a leghatékonyabb magnéziumtípus a koncentráció javítása és az agysejtekre gyakorolt ​​pozitív hatása szempontjából - depresszió, memóriavesztés, agyi rendellenességek (Alzheimer-kór) esetén. (4) 

Ez a magnézium egyetlen olyan formája, amely bomlása révén azonnal eljut az agyba, és pótolja az oly szükséges ásványi anyagot. Ennek eredményeképpen az L-treonát javítja a kognitív funkciókat, segít csökkenteni a stresszt és javítja a hangulatot. Ugyanakkor segíti az elalvást és jelentősen javítja az alvás minőségét.

Jelentős hozzáadott értéke az, hogy tökéletes felszívódásának köszönhetően könnyen eljut más szövetekbe is, ahol nagy szükség van rá - az izmokba, a tüdőbe, a szívbe és más szervekbe, amelyeknek a teljes működéshez magnéziumra van szükségük.

 

kratom world selling kratom hungary magnesium magnesio relax l-treonát magnesium


kratom world selling kratom hungary magnesium magnesio jacob teitelbaum expert

[Jacob Teitelbaum M.D. Egy 71 éves amerikai orvos, aki számos egészségügyi konferencián tartott előadásával igyekezett felvilágosítani az embereket a magnézium fontosságáról. Maga is szedett magnéziumot, és sok éven át arra biztatta az embereket, hogy különféle módszerekkel pótolják a magnéziumot.]

Összegzés

Talán arra gondol, hogy "3 magnézium? Nem túl sok ez?". Azonban ha figyelembe vesszük, hogy a magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a szervezet megfelelő működéséhez és életéhez, és a magnézium minden formájának más-más hatása van, ez bizony nem sok.

A malátról ismert, hogy segít a fáradtság ellen, a biszglicinát az izmok területén, az L-treonát pedig támogatja a megfelelő agyműködést. Szóval, tudja már, hogy melyik magnéziumhoz nyúljon?

Ha a magnéziumból, mint olyanból a legtöbbet szeretné kihozni, mindenképpen mind a 3 változathoz nyúlnia kell, és rendszeresen szednie kell őket. Próbálja ki maga, és hamarosan rájön, hogy ez az, ami oly sokáig hiányzott az életéből. Segíthet a döntésben az a tény, hogy magnéziumunk németországi MagChel® minőségű, ami azt jelenti, hogy ez a legjobb és legtisztább magnézium, amit szervezetének adhat.

kratom world selling kratom hungary magnesium magnesio magchel legnagyobb

 

Köszönjük, hogy elolvasta, 

Kratom World csapat

 

(1) magnesium chemical element (13.1.2024) britannica.com https://www.britannica.com/science/magnesium

(2) Magnesium Fact Sheet for Health Professionals (2.6.2022) National Library of Medicine https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/

(3) The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare (28.7.2017) National Institues of Health https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637834/

(4) 10 Types of Magnesium (and What to Use Each For) (11.5.2023) healthline.com https://www.healthline.com/nutrition/magnesium-types/

(5) The Health Benefits of Magnesium Malate (26.10.2023) verywellhealth.com https://www.verywellhealth.com/magnesium-malate-715798

(6) Magnesium Bisglycinate: Everything You Need to Know (15.11.2023) verywellhealth.com https://www.verywellhealth.com/magnesium-bisglycinate-s-benefits-and-safety-8349368

(7) 7 Health Benefits Of Magnesium, According To Experts https://www.forbes.com/health/supplements/magnesium-benefits/

(8) Teitelbaum, J. (n.d.). 7 Health Benefits Of Magnesium, According To Experts. Forbes Healthhttps://www.forbes.com/health/supplements/magnesium-benefits/

(9) Russell, I. J., et al. (1995). Treatment of fibromyalgia syndrome with Super Malic. The Journal of Rheumatology, 22(5), 953-958. http://europepmc.org/abstract/med/8587088

(10) Domingo JL, Gómez M, Llobet JM, Corbella J. Comparative effects of several chelating agents on the toxicity, distribution and excretion of aluminium. Hum Toxicol. 1988 May;7(3):259-62. doi: 10.1177/096032718800700305. PMID: 3391623.


Leave a comment