Mi a rozmaring, azaz rosmarinus officinalis és milyen hatásai vannak?

rosmarinus oficinalis kratom world hungary budapest

Mi az a Rosmarinus officinalis

A rozmaring vagy gyógyrozmaring (latinul Rosmarinus officinalis) a sedumaceae családba tartozó aromás gyógynövény, amelynek eredeti hazája a kedvező éghajlati viszonyok által jellemzett Földközi-tenger vidéke. Örökzöld, gazdagon elágazó cserje, keskeny, illeszkedő levelekkel, amelyeket virágzáskor gyönyörű fehér, kék vagy lila virágok díszítenek. A gyümölcse kemény.


A termesztés helye

Őshonos elterjedési területe a Földközi-tenger térségét foglalja magában. Angliában, az USA-ban, Mexikóban és szinte egész Közép- és Kelet-Európában is termesztik, de van egy kis megkötés, mivel a kemény teleket nem bírja, üvegházban kell teleltetni.


A Rozmaring hatásai:

A gyógynövénynek számos gyógyhatása van. Antioxidáns, támogatja a szervezet természetes védekezőképességét. Hozzájárul az emésztés, a máj és az epehólyag normális működéséhez, pozitívan befolyásolja a vér koleszterinszintjét és a kiválasztást, vagyis a szervezet áttisztítását. Jótékony hatással van a vesékre és a húgyutakra is, segít fenntartani a normális légzőszervi- és szívműködést, és támogatja a vérkeringést. A rozmaring alkalmas a test általános felfrissítésére. A nők kipróbálhatják a menopauza alatti komfort érdekében, valamint bárki nemtől függetlenül az egészséges ízületekért. A mentális egészség területén alkalmas a jó memória és az érzelmi komfort megőrzésére (pozitívan befolyásolja a stresszt).

Rozmaring - felhasználási lehetőségek, mit lehet készíteni rozmaringból?

A szárított rozmaringlevelekből teát, élénkítő fürdőt készítenek vagy inhaláláshoz használják. A rozmaring nagyszerű fűszer is, amely különösen jól illik a halakhoz és a csirkéhez.


Elkészítési eljárás:

 Az öntet elkészítéséhez öntsünk rá 1 teáskanálnyira 1/4 liter forró vizet, és hagyjuk fedő alatt 15 percig ázni. Alkalmazza naponta 3-4 alkalommal melegen, étkezések között. 


A fürdő elkészítéséhez használjon 50 g levelet egy liter vízhez, forralja fel, és hagyja állni 30 percig. Ezután leszűrjük, és hozzáadjuk a fürdővízhez. 


Az inhaláláshoz 10 g rozmaringra van szükségünk 1 liter vízhez, forraljuk fel a víz és a levelek keverékét, és hagyjuk 10 percig ázni. Inhaláljon vele naponta többször.


A rozmaring története 

A rozmaring története hosszú. Már az ókori görögök és rómaiak is termesztették. A Rosmarinus név a ros és marina - tengeri harmat - szavakból származik. Állítólag serkenti az emlékezetet, ezért a görög diákok gyakran viseltek rozmaringkoszorút a fejükön. Ezt a növényt a szerelemmel és a halállal hozták összefüggésbe. Mit értsünk ez alatt?  A temetés során egy szál rozmaringot helyeztek az elhunyt kezébe az emlékek jelképeként. Másrészt itt van a szerelem. Emiatt a menyasszonyok magukkal szokták vinni az esküvő napján. Mivel gyógyszerként is működik, régen a pestis ellen is népszerű orvosság volt.


Adagolás:

Friss vagy szárított leveleit gyógynövényként és fűszerként is használják. A szárított rozmaringlevélnek erős, kámforszerű aromája van. A fűszer ajánlott napi adagja maximum 1 teáskanál rozmaring egy 4 személyre szánt ételben. Nagyobb mennyiségben bódító hatású lehet.

 

A rozmaringot ITT vásárolhatja meg.


Leave a comment