Mi a Guarana és milyen hatásai vannak?

Mi a Guarana és milyen hatásai vannak?

Többé már nem a kávé a koffein királya

 

Bár a kávé híres koffeintartalmáról, és emberek milliói használják reggelente az ébredéshez, van egy másik bogyós gyümölcs is, amely erősebb élénkítő hatást biztosít. Ismerje meg a guaranát!

 

A guarana egyfajta kúszónövény, amely az Amazonas esőerdejéből származik. Venezuelában és Brazília egyes részein fordul elő. Kúszócserjeként más növényekhez tapad és más növényeken nő, ahol akár 12 méteres magasságot is elérhet. A guarana növény kis, piros vagy barna bogyókat terem, körülbelül akkorákat, mint a kávébab, ezek fekete magvakat tartalmaznak, amelyeket fehér pelyhek borítanak, amelyek sajátos megjelenésükkel szemgolyókra emlékeztetnek.

 

Ártatlannak tűnhet, de ez az apró gyümölcs igazi rakéta-hajtóanyag. A guarana 4-6-szor több koffeint tartalmaz, mint a kávé, így lett a koffein birodalom királya. Minden egyes bogyó akár 4,5% koffeint is tartalmaz. Gyakran használják energiaitalok vagy guarana limonádék, például a Guarana Antarctica összetevőjeként. A guarana magok koffeintartalmának köszönhetően az energiaszint növelése mellett a magok más egészségügyi előnyökkel is járhatnak, mivel antioxidánsokat és más értékes anyagokat, például teobromint és teofillint tartalmaznak, amelyek a koffeinhez nagyon hasonló stimulánsok. Valójában a tanulmányok azt mutatják, hogy a guarana a bőr egészségének javításától kezdve a fogyás fokozásáig sok minden másra is képes.

 

A kávé és a guarana közötti különbség

A kávé nem mindenkinek való. A kávé keserű íze és a vele járó rövid távú energiakitörés sokunkat arra késztethet, hogy alternatívát keressünk. Ebben az esetben a guarana lehet az ideális választás.

 

A guarana egyik fő előnye a kávéval szemben a stimuláció időtartama. A guarana által biztosított energiahullám sokkal tartósabb, mint a kávéé, ráadásul a stimuláció általában kevésbé hat az idegekre és világosabb jellegű. A guarana lassan szívódik fel a szervezetben, ami több órán keresztül tartós energiafelszabadulást eredményez – éles ellentétben a kávénál tapasztalható gyors felfutással és összeomlással.

 

A guarana azonban nemcsak nagyobb mennyiségű koffeint tartalmaz, mint a kávé, hanem más alkaloidákat és zsírokat is, amelyek képesek elnyomni az éhség- és szomjúságérzetet. Ez az egyik fő oka annak, hogy a guaranát gyakran használják fogyókúrás programokban. Továbbá, mivel csak egy kis mennyiségű porra van szükség, gyakorlatilag nincs kalóriabevitel.

 

A természetes hő, amelyet a guarana a testben létrehoz, termogenezisként ismert - ami normális anyagcsere-folyamat, ez segíti energiává lebontani a tárolt testzsírt. Míg a kávéban és a guaranában lévő koffein elősegíti ezt a folyamatot, a guaranában lévő teobromin és teofillin még tovább fokozza is azt.

 

Ennek eredményeképpen a guarana rendkívül életképes és sok szempontból előnyösebb alternatívája a kávénak. Tartós energiát biztosít idegesség nélkül, és egészséges antioxidánsokat tartalmaz. Lehet azzal érvelni, hogy néhány embernek reggel egy gyors kávéra van szüksége, hogy azonnal éber legyen; azonban a kávé guaranára, mint napi italra cserélése potenciálisan tartósabb energiát szabadíthat fel, hogy segítsen átvészelni egy zsúfolt munkanapot.

 

 

A guarana előnyei:

 1. Segíthet korlátozni a rák növekedését

A guarana tele van antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületekkel. Ezek közé tartozik a koffein, a teobromin, a tanninok, a szaponinok és a katechinek. Az antioxidánsok olyan jótékony hatású vegyületek, amelyek segítenek a szabad gyökök képződésének leküzdésében és a sejtek oxidatív károsodásának megelőzésében. Nem csak ez, hanem a kémcsöveken végzett vizsgálatok szerint még olyan krónikus betegségekkel szemben is védelmet nyújtanak, mint a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség és a bőr öregedése.

 2. Csökkenti a fáradtságot és javítja a koncentrációt

A guarana elsősorban a koffein kiváló forrásaként ismert, amely segít fenntartani az összpontosítást és a mentális energiát. A koffein úgy működik, hogy blokkolja az adenozin hatását, egy olyan vegyületét, amely segít az agyának ellazulni. Megköti az adenozin receptorokat és megakadályozza azok aktiválódását.

3. Segíthet jobban tanulni

Kutatások kimutatták, hogy a guarana képes javítani a tanulási és emlékezési képességet. Egy tanulmány a guarana különböző dózisainak a hangulatra és a tanulásra gyakorolt hatását vizsgálta. A vizsgálatban résztvevők vagy nem kaptak guaranát, vagy 37,5 mg-ot, 75 mg-ot, illetve 150 mg-ot kaptak. Azok, akik guaranát kaptak, jobban odafigyeltek a feladataikra, és gyorsabban végezték el azokat.

4. Olyan tulajdonságokkal rendelkezhet, amelyek elősegítik a fogyást

Koffeintartalma miatt, amely 12 óra alatt 3-11%-kal növelheti az anyagcsere intenzitását. A gyorsabb anyagcsere azt jelenti, hogy a szervezet nyugalmi állapotban több kalóriát éget el. Ezenkívül a kémcsöves vizsgálatok azt találták, hogy a guarana képes elnyomni a zsírsejtképződést elősegítő géneket, és előmozdítani a zsírsejtképződést lassító géneket.

5. Harcol a fáradtság ellen

A guarana tele van koffeinnel, a magok nagyobb koncentrációban tartalmaznak koffeint, mint a kávébab. A koffein stimulánsként hat, és befolyásolja bizonyos neurotranszmitterek aktivitását az agyban, ezáltal növeli az energiaszintet. Ezért olyan italokat, mint a kávé és az energiaitalok, gyakran használják gyors megoldásként az energiahiány és a fáradtság ellen.

Egyes kutatások szerint a fizikai fáradtság leküzdése mellett a guarana segíthet a szellemi fáradtság csökkentésében is. Az Appetite című folyóiratban közzétett egyik tanulmány kimutatta, hogy használata képes volt csökkenteni a résztvevők tartós lelki erőfeszítéssel járó mentális fáradtságát.

6. Képes enyhíteni a krónikus hasmenést és gyógyítani a székrekedést

A guaranát évszázadok óta használják természetes gyomorerősítőként olyan emésztési problémák kezelésére, mint a krónikus hasmenés és székrekedés. Hasmenés elleni hatása azért lehet, mert tanninokban, azaz növényi antioxidánsokban gazdag. A tanninok olyan növényi vegyületek, amelyek meg tudják akadályozni a felesleges víz kiválasztását a belekben, és így gyorsan megállítják a hasmenést.

Másrészt a guarana koffeinben gazdag, ami természetes hashajtóként tud működni.

A koffein serkenti a perisztaltikát, azaz a folyamatot, amely a belek és a vastagbél izmainak összehúzódását aktiválja. Enyhítheti a székrekedést azáltal, hogy a tartalmat a végbélbe nyomja. A guarana alacsony dózisai nem tartalmaznak sok koffeint, így inkább hasmenés elleni hatásuk van. A nagy dózisok több koffeint tartalmaznak, és hashajtó hatásúak lehetnek.

7. Képes csillapítani a fájdalmat

A guaranát az amazóniai törzsek történelmileg fájdalomcsillapítóként használták. A guarana fájdalomcsillapító tulajdonságait magas koffeintartalmának köszönheti. A koffein azért játszik szerepet a fájdalomcsillapításban, mert megköti és blokkolja az adenozinreceptorokat. E receptorok közül kettő - az A1 és az A2a - részt vesz a fájdalomérzet stimulálásában. Amikor a koffein ezekhez a receptorokhoz kötődik, csökkenteni tudja a fájdalomérzetet. Ez az egyik oka annak, hogy a koffein gyakran megtalálható számos vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóban. Tanulmányok kimutatták, hogy jelentősen növelheti hatásukat

8. Tartsa ragyogóan a bőrét

Koffein- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően a guarana nagyszerű kiegészítője bármely természetes bőrápoló kúrának. A koffein segít megvédeni a bőrt az UV-sugaraktól. Lassítja a bőr öregedését is és elősegíti a vérkeringést és a véráramlást. A Journal of Cosmetic Dermatology című folyóiratban közzétett egyik tanulmány kimutatta, hogy a guaranát tartalmazó kozmetikumok segítenek csökkenteni a bőr lazaságát és minimalizálni a ráncokat a szem alatt és körül.

Ezenkívül számos in vitro vizsgálat kimutatta, hogy a guarana lassíthatja és gátolhatja a zsírsejtek termelődését, segítve ezzel a testzsír csökkentését.

9. Védelmet tud nyújtani az időskori látásromlás ellen

Gyakori, hogy a kor előrehaladtával fokozatosan romlik a látás. Olyan dolgok, mint a napozás, a helytelen táplálkozás és bizonyos életmódbeli döntések, például a dohányzás, idővel elhasználhatják a szemet, és növelhetik a szemmel kapcsolatos rendellenességek kockázatát.  A guarana olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek harcolnak az oxidatív stressz ellen, ami az időskori látászavarok, például a makuladegeneráció, a szürkehályog és a glaukóma egyik fő kockázati tényezője. Egy tanulmány szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak guaranát, jobb látásról számoltak be, mint azok, akik ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztották.

 

Ugyanebben a tanulmányban a kutatók kémcsövekben végeztek kísérleteket annak megállapítására, hogy a guarana képes-e megvédeni a szemsejteket az oxidatív stresszt okozó vegyületektől. A guarana jelentősen csökkentette a placebóhoz képest a DNS-károsodás és a szemsejtek pusztulásának mértékét.

A guaranával és az életkorral összefüggő szembetegségekkel kapcsolatos kutatások azonban korlátozottak. További humán vizsgálatokra van szükség, mielőtt ajánlásokat lehetne tenni.

Hogy használjuk a guaranát?

A guaranát tartalmazó étrend-kiegészítők sokféle formában kaphatók, a guarana teától kezdve a guarana-kivonatig és így tovább. A guarana magport gyakran adják olyan italokhoz és termékekhez is, amelyeket úgy reklámoznak, mint az energiaszint természetes növelésének segítőit. Gyakran megtalálható más termogén tulajdonságokkal bíró gyógynövények és fűszernövények keveréke mellett.

Bár jelenleg nincsenek hivatalos adagolási irányelvek a guaranára vonatkozóan, a legtöbb kutatás szerint a felnőttek számára napi 1-2 alkalommal 1-2 grammos adagolás lehet a legelőnyösebb. Tartsa be ezt az adagolást a lehetséges egészségügyi előnyök maximalizálása és a nem kívánt mellékhatások kockázatának minimalizálása érdekében.

Kiváló minőségű Guaranát vásárolhat nálunk kapszulában ITT és finom porban ITT.

Köszönjük, hogy elolvasta, 

Kratom World csapat


Leave a comment