MÁRIATÖVIS - NEM CSAK AZ EGÉSZSÉGES MÁJÉRT

Mariatovis Kratom World Hungary Selling Green Maeng Da

A máriatövis, amely jellegzetes lila virágú bogáncs néven is ismert, elterjedt növény a Cseh Köztársaságban. Az Asteraceae családba tartozik ugyanúgy, mint a napraforgó és a százszorszép is. Ez a növény gyakorlatilag teljesen ehető. Lehet, hogy eddig nem figyelt fel a máriatövisre, de ez kár, mert számos jótékony hatása van, amelyek az összezúzott magjából származnak. A máriatövis a keményen dolgozó májunknak nyújtott erőteljes és célzott támogatásától kezdve az immunrendszer serkentésére, valamint a bőr egészségének előmozdítására való képességéig számos olyan egészségügyi előnnyel rendelkezik, amely az egész szervezet egészségének erősítésére használható. Ebben a cikkben egyéb olyan hatásokat is bemutatunk, amelyeket a tudományos kutatások és tanulmányok eredményei is alátámasztanak. Ugyanakkor tanácsot adunk Önnek ahhoz, hogyan dolgozza fel a máriatövist és hogyan használja a belőle készített termékeket.

VANNAK HATÓANYAGOK A MÁRIATÖVISBEN?

Történelmi források szerint a máriatövist már az ókori Róma és Görögország idején is használták gyógynövényként kígyómarás és epeürítés ellen. A máriatövis májszövetre gyakorolt hatását azonban csak 1968-ban sikerült bizonyítani, amikor a gyümölcsből izolálták a szilibin, a szilidionin és a szilikrisztin nevű hatóanyagokat, amelyeket együttesen szilimarinnak neveznek. A szilimarin a máriatövisben található aktív hatóanyag, amelynek az egészségügyi előnyök köszönhetők. Ezért lett a növény neve Silybum marianum.

A máriatövisben található anyagok egyedülállóak, és némelyikük gyakorlatilag nem található meg semmilyen más növényben. A szilimarinon kívül tartalmaz fehérjéket és növényi olajokat, aminosavakat, telítetlen zsírsavakat, flavonoidokat és biogén aminokat, például hisztamint és tiramint. Fontos összetevők még az illóolajok és az E-vitamin, amely hatással van az idegrendszerre, valamint a keringési és kiválasztó rendszerre.

A MÁRIATÖVIS GYÓGYÁSZATI TULAJDONSÁGAI

Kétségtelenül az egyik legjobban bevált természetes gyógymód a májbetegségek és utánuk az általános regenerálódás kezelésére. Ez a szilimarin nevű anyagnak köszönhető, amelyet az egyik leghatékonyabbnak tartanak a májszövetek helyreállítása szempontjából. Kezeli az ún. zsíros vagy megkeményedett májat (májzsugor), de a fertőző gyulladás következményeit, pl. a sárgaságot is. A szilimarin hatása annyira kifejezett, hogy sikeresen alkalmazzák még a súlyosan károsodott máj regenerálására is kábítószerfüggőknél és kezelt alkoholistáknál, vagy olyan embereknél, akiknek a mája szintetikus készítmények hosszú távú használata miatt, kemoterápia vagy különböző mérgekkel való mérgezés után, sőt gombamérgezés után is károsodott stb. Alkalmasak továbbá ott is, ahol a máj eltömődése vagy táplálkozás, vagy túltápláltság következtében következett be, azaz elhízott embereknél. Megszabadítják szervezetünket például a manapság oly gyakori kémiai adalékanyagoktól, amelyek nagy mennyiségben tagadhatatlanul károsak a májunkra. A máriatövis valamennyi fent említett hatását számos tanulmány szakmailag bizonyította, és a szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása ma már az orvosok körében is közismert, akik gyakran ajánlják is betegeiknek.

ANTIOXIDÁNS HATÁSOK:

A máriatövisben található szilimarinok erős antioxidáns hatással rendelkeznek. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek olyan instabil molekulák, amelyek sejtkárosodást okozhatnak és hozzájárulhatnak különböző betegségek kialakulásához. Ezek az antioxidánsok hozzájárulnak a máj és a szervezet más szerveinek és szöveteinek védelméhez és javításához is.

GYULLADÁSCSÖKKENTÉS:

A máriatövis gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos gyulladással járó betegségben előnyösek lehetnek. A krónikus gyulladás összefüggésbe hozható a szívbetegségek, a cukorbetegség és a különböző autoimmun betegségek kockázatával. A máriatövis segíthet csökkenteni a gyulladást a szervezetben, és hozzájárulhat az általánosan jó egészségi állapothoz.

AZ EMÉSZTŐRENDSZER TÁMOGATÁSA:

A májra gyakorolt hatásai mellett a máriatövis segíthet az emésztőrendszer támogatásában is. Összehúzó tulajdonságainak köszönhetően a máriatövis elősegíti a gyomorfekély gyógyulását, és kezeli az emésztési zavarokat, például a székrekedést. Segít serkenteni az epe termelődését, ami fontos a megfelelő emésztéshez és a tápanyagok felszívódásához. A máriatövis a bélfal védőgátjaként is működik, ami előnyös lehet különböző bélbetegségek esetén. Egyéb ismert hatásai pl. a vérnyomás enyhe emelkedése, néha segít a fejfájáson, sőt az utazási betegségeken is, mint egyfajta "természetes Kinedryl".

BŐRPROBLÉMÁK JAVÍTÁSA:

A máriatövisből kivont tej különféle bőrproblémák, például ekcéma, pattanások és kiütések kezelésében is hatékony. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai segítenek enyhíteni a bőrirritációt és kezelni a különböző bőrfertőzéseket.

SEGÍT MEGELŐZNI AZ EPEKÖVET ÉS TÁMOGATJA A VESE EGÉSZSÉGÉT:

Az epekövek leggyakoribb oka a rossz életmód és a helytelen, zsírok, cukrok és fehér liszt által dominált étrend. A kockázatot növelik bizonyos gyógyszerek, a női nemi hormonok és nem utolsósorban a stressz is. Ez a jobb oldalon szúró, görcsös fájdalomban nyilvánul meg, amely a hátba vagy a jobb vállba lövellhet. Az epekő kezelésében a máriatövis az egyik legismertebb házi gyógymód. Elősegíti a vizelettermelést és segít eltávolítani a méreganyagokat a vesékből. Ez hozzájárul a vese egészségéhez, és előnyös lehet a húgyúti problémákkal küzdő emberek számára.

SEGÍTSÉG ALLERGIÁSOKNAK ÉS EMÉSZTÉSI PROBLÉMÁK ELLEN

Bizonyos esetekben a máriatövis csökkentheti az allergia tüneteit. Nem minden esetben működik, hatását egyénileg kell tesztelni, de vannak feljegyzett esetek, amikor segített pl. szénanátha vagy különböző csalánkiütések, egyéb kiütések stb. esetén.

KOZMETIKAI FELHASZNÁLÁS:

A bőrre gyakorolt jótékony hatásainak köszönhetően a máriatövist a kozmetikai iparban is kezdik használni. Különböző bőrápolási termékekben, hajpakolásokban és pattanások kezelésére szolgáló termékekben is megtalálható.

LEHETSÉGES KIHATÁSOK A RÁKRA:

Egyes tanulmányok szerint a máriatövisnek lehet rákellenes hatása. A máriatövisben található szilimarinok bizonyítottan gátolják a rákos sejtek bizonyos típusainak növekedését és serkentik azok pusztulását. További kutatásokra van azonban szükség a rákra gyakorolt hatások pontos mértékének és mechanizmusának meghatározásához.

HOGYAN ALKALMAZZÁK A MÁRIATÖVIST?

Korábban a máriatövist levelek és gyökér formájában használták a betegségek kezelésére, de ma a magok a főképp felhasználható részek, amelyeket teákká, olajokká, kapszulákká, tinktúrákká, tablettákká vagy gyógynövénykeverékekké dolgoznak fel. Általában napi háromszor-négyszer 200 mg - 600 mg máriatövist ajánlott bevenni. Ezek az adagok a termék csomagolásán található utasításoktól függően a nap folyamán elosztva vagy egyszerre is bevehetők.

A valódi hatékonyság érdekében a máriatövist kezelésként kell szedni - rendszeresen, több héten vagy hónapon keresztül, lehetőleg többször ismételve. Fontos, hogy az alkalmazás ideje alatt kerülje a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást, és lehetőség szerint korlátozza a szintetikus drogok használatát. A kérdés az, hogy ebből a gyógynövényből milyen készítményt válasszunk. Ha megelőző jelleggel akarjuk használni, elegendő az összezúzott magokból készült tea. Mivel azonban a szilimarin vízben szinte oldhatatlan, így a kúra nem túl intenzív. Ha azonban a májunkat hosszú ideje terheli a helytelen táplálkozás, a túlzott kábítószer- és alkoholfogyasztás, a dohányzás, vagy súlyosan károsodtunk betegség vagy mérgek miatt, akkor inkább olyan tinktúrát vagy olajat válasszunk, amelynek magasabb a szilimarin-tartalma, azaz nagyobb a hatékonysága.

Tekintettel azonban arra, hogy a magban található értékes anyagok egy része vízben, más része pedig olajban oldódik, valószínűleg a fent említett készítmények kombinációja a legmegfelelőbb.

KÖVETKEZTETÉSEK:

Összességében a máriatövis egy ritka növény, amelynek hosszú felhasználási története és modern egészségügyi alkalmazásai vannak. Gyógyászati tulajdonságai és májvédő tulajdonságai értékes eszközzé teszik az általános emberi egészség előmozdításában. Fontos azonban megjegyezni, hogy még a természetes gyógyszerek és étrend-kiegészítők esetében is tanácsos szakemberrel konzultálni a szedésük előtt, különösen akkor, ha egészségügyi problémái vannak, vagy más gyógyszereket is szed.


Leave a comment